06 25 21 66 35
info@hondenschooldegabber.nl

Hoe leer je je hond LIG?

Hoe leer je je hond LIG?

Een belangrijke commando om je hond aan te leren is te liggen. In veel situaties zul je dit tegenkomen, bijvoorbeeld bij het uitrusten. Daarnaast vormt het aanleren van dit commando een goede basis voor verdere oefeningen. Maar hoe leer je je hond dit aan? We leggen het uit in deze blog.

Wat heb je nodig voor commando LIG?

Voor het aanleren van commando LIG zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Eén daarvan is een beloning. De eerste keren dat je je hond leert liggen, is het belangrijk om een beloning te geven wanneer die de commando goed uitvoert. Dit kan in de vorm van een brokje of koekje. Daarnaast heb je een clicker nodig. De clicker vormt het geluid waarbij je de hond laat weten dat die het goed heeft gedaan. Na de click geef je je hond de beloning.

Welke stappen moet ik doorlopen?

Om de commando LIG aan te leren en je hond te leren liggen zijn er een aantal stappen die je dient te doorlopen. Van de volgende uitleg hebben we ook een video gemaakt, deze vind je hieronder.

Stap 1 – Langzaam

Beweeg langzaam met een koekje vanaf de neus van de hond tussen de voorpoten naar beneden. Dit kan zowel vanuit de ‘zit’ als de ‘staan’ positie. Vervolgens click je zodra de hond helemaal ligt.

Stap 2 – Lig

Zeg het commando LIG vlak voordat je de clicker gebruikt. Als het al heel goed gaat, probeer het dan zonder koekje in je hand.

Stap 3 – Eerder

Zeg de commando steeds een beetje eerder.

Stap 4 – Staan

Nu kun je steeds een beetje hoger de commando geven totdat je zelf rechtop kunt staan.

Waar moet je op letten tijdens deze training?

Tijdens het aanleren van de commando lig, of in het algemeen bij het trainen van je hond, zijn er een aantal punten waar je op moet letten.

  • Train niet te lang (tussen de 5 en 30 minuten).
  • Zet een stap terug wanneer het niet lukt.
  • Raak nooit gefrusteerd.
  • Eén keer clicken is één beloning.
  • Click nooit om je hond bij je te laten komen.
  • Heb de aandacht van je hond.

Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om bij ons de basiscursus te komen doen. In deze cursus leer je je hond verschillende commando’s aan zoals zit, lig, hier, volgen en aandacht voor de baas. Bekijk de cursus hier.

hond met baasje

Wilt u meer informatie?

06 25 21 66 35 info@hondenschooldegabber.nl

Trainingslocaties:
Spaarndammerdijk 316 C, Amsterdam
Ringvaartdijk 21, Amsterdam

Postadres:
Purmerdijk 5, 1446 RJ, Purmerend

Contactformulier
© Hondenschool De Gabber 2024
Ontwikkeld door Convident