Ben jij op zoek naar een puppy?
Je bent aan het overwegen om een puppy in huis te nemen of misschien heb je dit al besloten en ben je meer informatie gaan zoeken. Een hond in huis is super spannend en leuk! Maar wat komt er eigenlijk kijken bij de aanschaf van een puppy? Wat eet een pup? Welk ras past bij mij en waar vind ik een gezonde pup? Welke inentingen heeft mijn diertje nodig en hoe kan ik mezelf voorbereiden? Er komt heel veel kijken bij het aanschaffen van een puppy en daarom willen we je goed voorbereid op weg helpen.


Oriëntatie 1 – Past een hond in mijn situatie?
Voordat je begint met zoeken naar pups, is het belangrijk jezelf eens een aantal vragen te stellen. Een hond in huis halen brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en verdient jouw liefde en aandacht.
- Heb je voldoende tijd?
- Kun je de hond voldoende fysieke en mentale beweging geven?
- Heb je de financiële middelen voor een hond?
Een puppy trainen gaat tijd en geld kosten, het vraagt fysieke en mentale inspanning. Ga bij jezelf goed na of je de puppy kunt bieden wat deze verdient. Past een hond in jouw situatie? Ieder ras heeft andere behoeften en eigenschappen, wat ons brengt bij het volgende punt.
Oriëntatie 2 – Welk hondenras past bij mij?
Ieder hondenras heeft zijn eigen behoeften en karaktereigenschappen. Het is daarom belangrijk om jouw behoeftes af te stemmen met die van de hond voordat je een besluit neemt. Bedenk hoe jouw leven eruit zal zien met een hond. Moet de hond klein of juist groot zijn? Zoek je een sportieve hond of juist een hond voor de gezelligheid of van beide een beetje? Een puppy kan natuurlijk ook een kruising zijn van twee of meer rassen, let er daarom goed op dat als je voor een rashond gaat, je altijd op zoek gaat naar een goede fokker.
Een goede fokker vinden
Je hebt besloten een hond in huis te nemen en je weet welk ras het gaat worden. Nu is het belangrijk een goede fokker te zoeken. Een goede fokker doet al het nodige aan een goede socialisatie voor de pups (bekijk onze socialisatiecursus), denk aan verschillende soorten speelmateriaal of verschillende ondergronden waar de pups overheen lopen. Korte tripjes zodra ze daar aan toe zijn zoals naar buiten gaan of naar de dierenarts. De fokker laat de pups wennen aan verschillende geluiden en aanrakingen etc.
Ook hebben goede fokkers kennis van het ras en kunnen je precies vertellen wie de vader en moederhond zijn van de pup. Let tijdens jouw bezoek aan de fokker erop of de moederhond aanwezig is. De moederhond moet aanwezig zijn! Bekijk of het bij de puppy’s schoon en netjes is. Daarnaast is een goede fokker vaak aangesloten bij een vereniging of organisatie, bijvoorbeeld bij de Raad van Beheer.

Doe de betrouwbaarheidscheck
Niet zeker of de fokker betrouwbaar is? Loop dit lijstje langs:
- De pups uit het nestje worden gechipt, ontwormd en geënt.
- De pups hebben een Europees paspoort.
- Een hond haal je nooit eerder dan 7 weken bij de moeder weg.
- Een hond uit het buitenland mag pas met 15 weken de grens over.
- Marktplaats is niet de beste plek om een pup aan te schaffen.

Thuis voorbereiden voor een puppy
Je hebt je onderzoek gedaan, een ras uitgekozen en een geschikte fokker gevonden. Wellicht heb je al afspraken gemaakt om de pup te nemen. Je kunt je nu gaan richten op het huis inrichten en voorbereiden voor een puppy.
Puppy spullen checklist
Voordat de puppy bij je thuis komt, is het handig om alvast een aantal dingen aan te schaffen. Haal de volgende spullen in huis om goed voorbereid te zijn op de komst van je nieuwe familielid:
- Een bench
- Meerdere kleedjes
- Een halsbandje of tuigje
- Een hondenriem
- Voer- en drinkbak
- Genoeg speeltjes om af en toe te wisselen
- Kauwmateriaal
- Beloningssnoepjes
- Een tekentang voor het eenvoudig verwijderen van teken.
Voer krijg je vaak nog een beetje mee van de fokker, vraag daar vooraf altijd even naar. Zorg er dan voor dat je zelf ook nog wat van datzelfde voer in huis haalt.
Denk van tevoren na over een verzekering voor je hond. Zeker het eerste jaar raden wij sterk aan om de hond te verzekeren, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Een goede verzekering voor je hond is een uitstekende keus. Bekijk daarnaast ook alvast welke dierenarts er bij jou in de buurt zit en maak daar alvast een afspraak voor wanneer je de pup in huis krijgt. Zo kun je de hond altijd op tijd inenten en/of titeren.
Plan een afspraak in voor een puppycursus
Tijdens onze puppycursus krijg je veel informatie over zindelijkheid, bijtgedrag en andere handige theorie die je nodig hebt in de eerste weken dat je de pup in huis hebt. Je pup gaat in de lessen die op de hondenschool plaatsvinden van alles doen. Hij speelt altijd eventjes met een geschikt speelmaatje en tijdens en na het spel wordt er door de instructeur het een en ander vertelt over communicatie, socialisatie en andere interessante onderwerpen.
Bekijk puppycursus